Yrittäminen vahvisti minäpystyvyyttä ja antoi mahdollisuuksia päättää itse

Yrittäjyys lukio-opintojen ohella palkittiin stipendillä.

Lempäälän Yrittäjät ry palkitsee vuosittain stipendillä yrittäjämäistä asennetta erityisellä tavalla osoittaneen ylioppilaan. Tänä vuonna palkinnon sai Mette Aho.

– Ylioppilaskirjoitukset sujuivat tosi kivasti ja kaikki meni tavoitteiden mukaisesti pitkää englantia lukuun ottamatta. Toisaalta taas esimerkiksi äidinkieli ja historia meni paremmin, kuin mitä osasin odottaa. Arvosanani riittivät haaveilemaani koulupaikkaan kauppakorkeakouluun, Aho iloitsee.

Lukio-opintojen ohella Aho on ylläpitänyt myös pienimuotoista yritystoimintaa, jonka hän aloitti keväällä 2021 yhdessä ystävänsä kanssa. Yrittäjyys on aina kiehtonut ja siihen on kannustettu myös kotona.

– Toiminta taisi saada alkunsa siitä, kun kysyin vanhemmiltani 2021 talvella autoa lainaan kesätöitä varten ja yrittäjyyteen kannustava isäni sanoi, että jos perustat oman yrityksen tuen sitä mielelläni lainaamalla autoa. Yrittäminen yksin jännitti ja pyysin ystävääni kokeilemaan sitä kanssani.

– Teemme ikkunanpesuja ja kotisiivouksia toiminimillä. Viime kesänä maalasimme myös yhden huvilan ja saunamökin. Tänä vuonna olemmekin saaneet kesän jo lähes täyteen buukattua!

Aho kertoo, että yrittäjänä toimiminen on opettanut monenlaisia taitoja kirjanpidosta palautteen keräämiseen ja tarjonnut erilaisia mahdollisuuksia palkkatyössä vietettyihin kesiin verrattuna.

– Olen työskennellyt nuoresta asti kesät ilman lomia. Yritystoiminta on vahvistanut minäpystyvyyttä ja luonut mahdollisuuksia päättää itse. Nykyään teen töitä vain arkipäivisin ja pyrin pitämään edes pienen kesäloman ennen opintojen alkua. Olen myös huomannut, kuinka mukavaa on tehdä töitä itselle ja saada palautteet suoraan asiakkaalta – tuntuu, että omassa yrityksessä suhde asiakkaan kanssa on erityisempi.

Aho suunnittelee jatkavansa yritystoimintaa myös tulevien korkeakouluopintojen ohella.

– Olen innoissani tulevista opinnoista. Olen aika vakuuttunut siitä, että tulen tekemään toiminimelläni kesätöitä valmistumiseen asti. Joitain oman alan töitä olisi toki kiva tehdä jo opiskelujen aikana kokemuksen ja oppimisen vuoksi.

 

Lempäälän Yrittäjät ry onnittelee kaikkia valmistuneita nuoria ja toivottaa mukavaa kesää sekä menestystä tulevaisuteen!

Kuva: Kaisa Luttinen