Saksan kielen paneelikeskustelu Lempäälän lukiolla 12.11.2019

Tiistaina 12.11. Lempäälän lukiolla järjestettiin kahden saksan kurssin yhteistyönä kaikille avoin ”Deutsch? Ja gerne!” -paneelikeskustelu, johon osallistuvat panelistit kertoivat opiskelijoille saksan kielen hyödyistä työelämässä.

Ajatus paneelikeskustelusta syntyi, kun Lempäälän lukion saksan opettajat Anne Lohiniva ja Liisa Perälä alkoivat ideoida tekniikkaa ja tulevaisuutta sekä kansainvälistä yhteistyötä käsitteleville saksan kursseille paneelikeskustelua, johon koottaisiin eri alojen edustajia kertomaan opiskelijoille, miten he ovat kokeneen saksan kielen hyödyt työelämässä.

Paneelin osallistuivat Katja Nurminen (Ignite Communications Oy, Lempäälän Yrittäjät), Elina Kivi (Lempäälän Kehitys Oy), Henrik Oksanen (Tampereen yliopisto), Lotta Halttunen (Framery) ja Pilvi Niemi (HappyOrNot), jotka ovat kaikki pitkään opiskelleet ja käyttäneet työelämässä saksan kieltä.

B7-kurssin opiskelijat ottivat vetovastuun paneelista: he ideoivat kysymykset ja kolme opiskelijaa juonsi paneelin. Panelisteilta kysyttiin muun muassa heidän taustastaan saksanlukijana, miten he ovat saksan kieltä käyttäneet työelämässä ja millaisena he näkevät saksan kielen merkityksen tulevaisuudessa.

Mitä sanottavaa panelisteilla oli Lempäälän lukion opiskelijoille?

  • Opiskeluaikana kannattaa hyödyntää kaikki mahdollisuudet oppia kieliä, koska myöhemmin se on kallista!
  • Löydä oma tapasi oppia saksaa: Kieltä voi oppia myös vaikka pelaamalla saksankielisiä lautapelejä tai lukemalla fantasiakirjallisuutta.
  • Ylläpidä saksan kielen taitoasi jatko-opinnoissa ja yhdistä se johonkin substanssiosaamiseen, niin sinulla on hienot valtit työelämässä!
  • Merkittävä osa eurooppalaisista puhuu saksaa äidinkielenään, joten saksan kielen osaajia arvostetaan varmasti tulevaisuudessakin. Ei pidä unohtaa Saksan roolia Suomen tärkeimpänä kauppakumppanina!
  • Ennen kaikkea: Lähde vaihtoon! Etenkin kulttuuria on mahdotonta oppia, ennen kuin sen itse kokee.