Lempäälä-talo nousi harjakorkeuteen

Perjantaina 30. elokuuta vietettiin harjannostajaisia Lempäälä-talossa, joka tulee olemaan uuden keskustan sydän ja toiminnallisesti ja arkkitehtuurisesti monimuotoinen kokonaisuus.

Lempäälän rautatieaseman kupeeseen avataan loppuvuonna 2020 moderni kuntakeskus, jossa yhdistyvät asiointi, vapaa-ajanvietto, työskentely ja liikkuminen. Neljästä erillisestä osasta muodostuvaan monitoimirakennukseen tulee mm. uusi pääkirjasto, kunnan palvelupiste ja virastojen toimistot, etätyö-, neuvottelu- ja pienyritystiloja sekä 200 hengen sisäkatsomo. Rakennuskompleksiin kuuluu myös asukkaita, asemaa ja Lempäälä-taloa palveleva pysäköintitalo.

Rakennuksen läpi kulkee kevyen liikenteen väylä, Telkäntaival. Se nousee uudelta torialueelta loivana liuskana rakennuskompleksin päälle ja yhdistyy uuteen pääradan ylittävään lasiseinäiseen siltaan. Lempäälä-talo on osa kunnianhimoista kehittämishanketta, Nova Lempäälää, jonka tavoitteena on lisätä Lempäälän keskustan elävyyttä ja houkuttelevuutta. Asemanseudusta luodaan vetovoimainen kuntakeskus 10 000 asukkaalle.
– Tämä on suuri ja poikkeuksellinen kuntakehitysprojekti, sillä olemassa olevaa keskustaa osittain puretaan ja talot, verkostot ja infra rakennetaan kokonaan uudelleen. Lempäälä-talo on tärkeä välietappi vielä alkuvaiheessa olevaa kokonaisuutta, Lempäälän kunnan hankejohtaja Lari Laakso kertoo.

Yleissuunnitelma Lempäälän uudesta, täysin esteettömästä keskustakaavasta hyväksyttiin 2015. Lempäälä-talon lisäksi radan itäpuolelle rakentuu kolme uutta asuinkorttelia.

Lempäälä-taloon tulee myös ravintola, autokorjaamo ja kuntosali, joiden yrittäjät on valittu kilpailutuksella.
– Lisäksi saman katon alle valmistuu Ideakeskus, jossa on pienyritystiloja. Näidenkin osaltakin varaustilanne on hyvä, vain muutama tila on vapaana, kertoo tilojen markkinoinnista vastaava Lempäälän Kehityksen Timo Mikkonen.

Lempäälä-talon suunnittelua ovat ohjanneet tarkka elinkaarilaskenta ja vaatimukset energiankulutukselle, huollettavuudelle sekä kosteudenhallinnalle. Huippuluokan energiatehokkuutta palvelevat mm. katolle tulossa olevat aurinkopaneelit. Tavoitteena on luoda ihmisiä miellyttävää tilaa, joka on kaupunkimaisen tiivis, mutta jossa säilyy helppo lähestyttävyys ja yhteisöllisyys.

Palveluntuottajana on Pohjola Rakennus Group. Talotekniikasta vastaa Sweco Talotekniikka ja sähkösuunnittelun on tehnyt Karawatski. Rakennuttamisen ja rakennesuunnittelun lisäksi A-Insinöörien vastuulla on ollut akustiikkasuunnittelu, geosuunnittelu sekä maanrakennustöiden valvonta.