Kunnanjohtaja Heidi Rämön puhe Y-gaalassa

Arvoisat Vuoden yrittäjä sekä vuoden pienyrittäjä, Lempäälän yrittäjien puheenjohtaja, Suomen yrittäjien toimitusjohtaja sekä Suomen eduskunnan edustaja. Hyvä juhlayleisö.

Kyllä meidän kelpaa juhlia tänä iltana! Yrittäjägaalan uudet juhlapuitteet ovat erinomaiset, uusiutunut ohjelma, mutta itse juhlan tarkoitus ja syy on se perinteinen ja meille kaikille niin tärkeä. Tänään huomioimme ja keskitymme erityisesti yrittäjyyteen. Nostamme esiin ja kunniapaikalle teidät, Lempäälän vuoden yrittäjä sekä vuoden pienyrittäjä. Lempäälän kunta kiittää teitä työstänne ja intohimostanne. Halu tehdä työtä ja yrittää on vienyt teitä pitkälle ja antanut elämän polullenne juuri teidän näköisenne matkan. Te olette merkanneet jälkenne ja antaneet osanne myös kuntamme menestykseen.

Hyvä yleisö.

Lempäälä on kunta, joka sanoo kyllä. Asenteelle, kestävälle kasvulle, yhdessä tekemiselle Suomen suurimassa kyläyhteisössä. Kunta ja yrittäjäyhdistys luovat yhteistyön kautta onnistumisen mahdollisuuksia. Kunnan tärkein tehtävä onkin varmistaa puitteet ja alusta, jolle te yrittäjät voitte oman toimintanne ja yrittämisen rakentaa.

Tänään, yrittäjyyden juhlapäivänä, onkin hienoa todeta, että Lempäälässä olemme tässä yhteistyössä onnistuneet erinomaisesti. Syyskuussa aluekehitystoimisto MDI julkaisi raportin, jossa kuvataan ja arvioidaan Suomen noin 300 kunnan laaja elinvoiman ja aluekehityksen tilannekuva. Tutkija Timo Aro luokittelee koko valtakunnan kilpailukykyisimmät toimintaympäristöt ansiokkaasti työllisyyden, yrittäjyyden, kunnan vetovoiman, tulonmuodostuksen sekä koulutuksen ja hyvinvoinnin mittareiden kautta. Kunnat voivat saada seitsemästätoista eri tekijästä nollasta sataan pistettä.

Lempäälän kunnan puolesta haluan kiittää jokaista yrittäjää tässä salissa. Arvioinnissa on todettu, että aloittaneiden yritysten määrän kehitys on antanut Lempäälälle 86 pistettä. Teidän liikevaihdon kehitys on ollut erityisen hyvää, jopa 94 pisteen arvoista. Avoimen sektorin työpaikkojen kehitys puolestaan on tuonut meille 84 pistettä tässä kisassa. Te, Lempäälän yrittäjät, olette oman osanne kotipaikkakuntamme kehittämisessä hoitaneet!

Lempäälän kunnan kokonaispistemäärä tässä arvioinnissa on huikeat 88 pistettä sadasta. Tällä pistemäärällä sijoitumme valtakunnassa pronssille eli sijalle kolme. Hyvät ystävät tämä, jos mikä on aplodien arvoinen suoritus!

Mikä selittää Lempäälän kunnan pronssisijaa? Miten olemme onnistuneet toimimaan menestyksekkäästi jättäen taaksemme monia suuria kaupunkeja?

Tätä on syytä analysoida tarkemmin vielä mm kunnan ja yrittäjien yhteisessä elinkeinopoliittisessa työryhmässämme, mutta näin alkuun omaa pohdintaani tilanteeseen. Selittäviä tekijöitä on mielestäni useampi, yksi kuitenkin nousee ylitse muiden.

Lempäälän kunnassa on pitkä, tiivis ja hedelmällinen yhteistyö yrittäjäjärjestön ja elinkeinoelämän kanssa. Olemme pystyneet välittömään ja luottamukselliseen yhteistyöhön, jolle olemme luoneet rakenteet. Strategioiden sijaan teemme konkreettisia tekoja. Näin keskustelulle on alusta, jossa opimme toinen toisiltamme ja ymmärrämme molempien osapuolten tarpeet sekä toiminnan periaatteet. Erityisen hyvät muistot minulla on siitä, miten taklasimme koronakurjimusta ja yritimme selvitä epävarmassa toimintaympäristössä yhdessä. Nyt panostamme vuonna 2026 Lempäälässä pidettävien asuntomessujen hyödyntämiseen. Teemme tavoitteellista tulevaisuustyötä ja se palkitsee meitä uusilla businessmahdollisuuksilla sekä hyvillä kasvuluvuilla.

Hyvä yleisö, Lempäälän kunnan asukasluku on tänäkin vuonna kasvanut seutukunnalla suhteellisesti eniten eli 1,4%. Sijaitsemme Suomen suosituimmalla kaupunkiseudulla, Suomen vetovoimaisimmankaupungin eli Tampereen etupihalla. Tämä pihatie onkin lumoava, ja myös tieteellisesti todistetusti pärjäämme Suomen kolmosena Tampereen sijoittuessa samoilla mittareilla sijalle 24. Näin ollen voin ilokseni todeta, ettemme ole tänäkään vuonna nähneet syytä ryhtyä kuntaliitokseen Tampereen kanssa, vaan porskuttelemme omillamme!

Vaikkakin meillä nyt menee erinomaisen hyvin näillä mittareilla, tulee meidän ottaa kuitenkin omaksemme moottoritien varrella Kiilto Oy:n mainoslauseen julistus: Usko tulevaisuuteen, mutta älä unohda vaikuttaa siihen!

Tiedän, että yhteisössämme liikkuu monenlaisia ajatuksia pohjoisen taajamamme Sääksjärven ja valtatie 3:n kehittämisestä. On kuitenkin niin, että liikenteen solmukohdat ja väylät ohjaavat meitä tulevaisuuden kehittymisen näkökulmasta, joko voittajien tai häviäjien joukkoon. Nyt esitetyt uudet väylät eli kehätie, ns. Puskiaisen oikaisu ja Sääksjärven junaseisake ovat päätöksiä, jotka avaavat mahdollisuudet tulevaisuuden rakentamiseen. Nämä hankkeet ovat strategisia valintojamme, jotta kuulumme jatkossakin palkintopallille.

Sääksjärven osayleiskaava tulee mahdollistamaan meille uudet yritysalueet sekä asumisen hankkeet, jotta saamme tarvittavan henkilömäärän erityisesti työmatkaliikenteen piiriin ja näin varmistamme Sääksjärven seisakkeen toteuttamisen.

Tulkoon sekin nyt todettua tässä yhteydessä, ettei Lempäälä ole Suomi ratayhtiössä mukana, emmekä ole nähneet ratayhtiön oikoratavaihtoa ja tunninjunahanketta tarpeelliseksi. Katsomme, että valtion tulisi panostaa nykyisen rataverkon perusparantamiseen ja kolmannen sekä neljännen raiteen rakentamiseen. Mielestämme 5,7 miljardilla eurolla on käyttöä muualla.

Arvoisa juhlayleisö, kiitän teitä siitä, että olette sanoneet Kyllä Lempäälälle ja yritätte meidän kotikunnassamme. Jatkakaamme yhteisen tulevaisuuden rakentamista entistä kunnianhimoisemmin, sillä se palkitsee meitä kaikkia monin tavoin.

Lempäälän kunnan puolesta haluan sydämellisesti onnitella vuoden 2022 yrittäjää sekä pienyrittäjää. Hyödyntäkää tämä huomionosoitus kaikessa laajuudessaan ja erityisesti tänään juhlikaa. Onnittelijoiden hurrausten lisäksi, taputtakaa myös itse itseänne selkään: Erinomainen suoritus!

Myös omalta osaltani, Onnittelut ja kiitos!

Artikkelikuva: Kunnanjohtaja Heidi Rämö puhuu yrittäjäjuhlassa
(Kuva: Saskia Meskanen @framesbysaskiia)