Heidi Rämö: Tervehdys Yrittäjä-gaalassa

Arvoisat juhlavieraat,
yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja,
sekä te – tänä iltana palkittavat vuoden yrittäjät

Vihdoinkin, pitkästä aikaa olemme kokoontuneet laajemmalla porukalla yhteen juhlistamaan vuoden yrittäjiä. Sanomattakin on selvää, että olemme kaikki iloisia siitä, että näemme toisiamme ja pystymme kokoontumaan kasvokkain, vaikka alueellinen tilanne onkin huonontunut viime viikkoina. Vuoden yrittäjä on juhlansa ansainnut. Siksi on oltava tyytyväinen, että olemme tässä ja nyt Yrittäjä-gaalassa.
Nämä viime vuodet ovat opettaneet meille paljon. Ensinnäkin olemme oppineet, kuinka tärkeitä sosiaaliset suhteet ja ihan todelliset kohtaamiset oikeiden ihmisten, ei virtuaali-ihmisten, kanssa ovat. Olemme oppineet myös toimimaan monipaikkaisesti ja mobiilisti. Olemme oppineet, mitä terveysturvallisuus tarkoittaa ja kuinka voimme tilata yrittäjiltä monen monta asiaa suoraan kotiimme.

Yksi kysymys on kuitenkin toistunut huulillamme useasti. ”Palaako maailma koronan jälkeen ennalleen vai siirrymmekö uuteen normaaliin?” Tulevaisuudentutkijat ovat pyrkineet arvioimaan, jääkö elämäntapamuutos pysyväksi vai tekeekö vanha arki vielä paluun. Tutkijoiden näkemysten mukaan vain noin 15 % työpaikoista saattaa palata takaisin vanhaan normaaliin. Muut eli valtaosa äänestävät uuden huomisen puolesta.

Ilkka Halava on yksi näistä tulevaisuudentutkijoista, joka tyrmää ajatuksen paluusta vanhaan: Entiseen ei ole paluuta, koska mitään vanhaa normaalia ei koskaan ollutkaan.
Hän kuvailee tilannetta näin ”Meillä oli vain kestämättömiä järjestelmiä, niin yhteiskuntien kuin planeetan kannalta. Tuleville sukupolville nämä näyttävät yhtä vanhentuneilta kuin telefaksit nyt. ”

Itselleni tämä vertaus tuo mieleen edellisen valtuustokauden kunnanhallituksen puheenjohtajan, yrittäjä Heikki Hakalan kansanviisauden. Aina kun päätettävänä oli uudistamisasia, jossa esityksen vastustaja viittasi aiempaan käytäntöön. Heikki tokaisi: ”Siis tuo oli silloin mustavalko-TV-aikaan”. Futuristin telefaks-vertaus vanhentuneesta ja väljähtyneestä järjestelmästä on yhtä pätevä, kun yrittäjä Hakalan mustavalko TV. Eli emme Lempäälässäkään ajattele palaavamme mihinkään vanhaan, emmekä varsinkaan aio liittyä Tampereeseen vaikkakin kuluvana vuonna valtio pakkoliittikin jo osan toiminnoistamme tulevaan hyvinvointialueeseen.

Palatakseni tulevaisuustutkija Halavan ajatuksiin, tämä niin sanottu ”uusi normaali” on koko ajan tehnyt tuloaan. Koronan ansiosta muutosprosessi vain vauhdittui. Hänen mukaansa pandemia on katalyytti, joka saa vuosien saatossa muhineet kehityssuunnat turbovaihteelle. Virus on tuonut mukanaan mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia uusiutua ja tehdä bisnestä toisin.

”Next generation” eli EU:lta tuleva rahoitusohjelma tulee lisäämään julkista rahoitusta 20 kertaa enemmän aiempaan tilanteeseen verrattaessa. Tämä, jos mikä vauhdittaa myös taloutta ja sen elpymistä koronasta. Tämä julkinen rahoitus on myös uuden alku ja mahdollisuus Lempäälässä toimiville yrityksille. Odotusarvona on harppauksia, joita yritykset tekevät muuttamalla toimintamallejaan ja ennen kaikkea edistävät älykkäitä palveluita.

Vaikka rahoitusta on jaossa maailmalla ennenkuulumattomalla mitalla, on turha kuvitella, että konkursseilta ja yritysten kaatumisilta voitaisiin välttyä. Olemme valtavan rakennemuutoksen keskellä. Vanhat rakenteet romahtavat. Juuri tällä hetkellä on kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että uusi järjestelmä on pystyssä, ennen kuin vanha romahtaa. Tällä hän ei tarkoita maakuntien ja hyvinvointialueiden muodostumista, niitä hän pitää byrokratian lisäämisprojektina.

Sen sijaan futuristi sanoittaa rakennemuutosta esimerkillä, joka on haettu historian aiemmista vaiheista.
”Kun agraaritaloudesta siirryttiin tehtaisiin, työ odotti tekijäänsä. Tehtaat olivat jo pystyssä, ja maanviljelijät pääsivät suoraan tuotantolinjastoille töihin. Nyt yritetään roikkua vanhoissa rakenteissa kiinni, eikä kehitetä korvaavaa järjestelmää tilalle. Korvaava järjestelmä on jotakin ihan muuta, ajasta ja paikasta riippumatonta. Nollia ja ykkösiä.”
Lisäkierteen luovan tuhon pyörteeseen antaa siis kiihtyvä automaatio, jonka ennustetaan etenevän pandemian myötä harppauksittain. Jos tulevaisuuden työ on robottien käsissä, onko Halavan peräänkuuluttamassa seuraavassa järjestelmässä enää sijaa ihmiselle? Kyllä on.

Uusien rakenteiden pystyttäminen vaatii aina enemmän työtä kuin niiden ylläpito, joten lyhyellä aikavälillä työn määrä tulee lisääntymään.
Lempäälän kunnassa onkin korona-aikana otettu käyttöön Lempäälä-talo ja sen myötä Ideakeskus uudenlaisena työpaikkana. Olimme ajatelleet ja visioineet Lempäälässä työpaikat ja työntekemisen uuden aallon jo ennakkoon. On ollut hienoa todeta matkan varrella, että olimme jo suunnitelleet mobiilityöskentelytilat ja etäilyn, kun osa toimijoista haali kannettavia tietokoneita selvitäkseen etätyöskentelyyn siirtymisestä.

Lempäälän kunnan osalta kyse oli myös hyvästä tuurista. Olimme edenneet ”uuden työnteon” -hankkeessamme juuri oikeaan aikaan ja saaneet Teamsit käyttöömme, kun koronarajoitteet astuivat voimaan. Niin kuin vanha sananparsi sanoo : ”Onni miestä seuraa, kuratauti vasikkaa”. Näin on, olemme selvinneet tästäkin hyvin, ilman kuratautia.

Millainen uusi arki sitten tulee olemaan Lempäälässä? Miten tulemme elämään, kun rakennemuutos on saatettu loppuun? Luulenpa, että vain pieni osa meistä pystyy kuvittelemaan tuon ajan, jossa virtuaalitodellisuus, automaatio ja kostumoidut palvelut ja tuotteet ovat osa jokaista päiväämme. Se on ihan niin kuin mustavalkokuva, mikä kaikkien ällistykseksi on muuttunut värilliseksi ja kulkee mukanamme kännykässä. En minä sitä osannut odottaa lapsena, nyt kuitenkin olen saanut tuon murrosajan elää. Odotan siis innolla kaikkia niitä uusia keksintöjä ja arjen työn helpottajia, jotka varmasti tulevat. Minua viisaammat ne keksivät ja toteuttavat. Suuren yleisön hommaksi jää niiden keksintöjen hyödyntäminen.

Tämän illan palkittavat yrittäjät ovat varmasti itsekin pohtineet, minne heidän alansa kehittyy. Mitä uutta voidaankaan keksiä ja kuinka voikaan yrittää uudella tavalla. Ajan hermolla oleminen ja tulevaisuuteen katsominen ovat ominaisuuksia, jotka yhdistävät menestyviä yrittäjiä. Nämä ominaisuudet siivittävät kannattavaan liiketoimintaan ihan jokaista yrittäjää tässä salissa. Tänä iltana palkittavat yrittäjät ovat erinomaisia omalla alallaan, hyvä ei riitä heitä kuvamaan.

Lempäälän kunnan puolesta haluan onnitella palkittavia ja toivottaa menestyksellisiä vuosia uuden ajan toimintaympäristössä.

Kuva: Saskiia Photography