ekoVaihtovirtaa – ratkaisu pulmaan?

Helmikuun alussa 2020 Lempäälän lukiossa käynnistyy uusi Vaihtovirtaa-ohjelma. Tarvitsisimme jälleen mukaan kymmenkunta yrityskumppania. Opiskelijaryhmät laativat yrityksille ehdotukset, jonka he esittelevät mukaan tulleille yrityksille ja muille toimijoille Virta kampuksella maaliskuun lopussa.

Hyvä yrittäjä, onko sinulla sellainen tunne, että päivät kuluvat työn touhussa eikä aikaa ja energiaa jää miettiä yrityksesi kehittämiseen liittyviä asioita? Vai ahdistaako sinua ajatus siitä, että pitäisi miettiä some- ja ties mitä tämän-ajan-markkinahömpötystä, mutta sormet ja pää eivät taivu oppimaan tai ottamaan käyttöön uusia välineitä? Mitä jos huutaisit apuun diginatiiveja?

Helmikuun alussa 2020 Lempäälän lukiossa käynnistyy uusi Vaihtovirtaa-ohjelma. Tarvitsisimme jälleen mukaan kymmenkunta yhteistyökumppania. Käytännössä idea on hyvin yksinkertainen: jaamme opiskelijat 3-5-henkisiin ryhmiin siten, että jokaiseen ryhmään tulee eri tavalla lahjakkaita nuoria. Seuraavaksi jaamme ryhmille omat yhteistyöyritykset, joihin nuoret ottavat itse yhteyttä. Nuorten ensimmäinen tehtävä on hahmottaa yrityksen toimialaa ja liiketoimintaidea. Tässä yhteydessä he myös katsastavat yleistä markkinatilannetta ja pyrkivät hahmottamaan kunkin yrityksen vahvuudet ja mahdolliset kehityskohteet.

Seuraavassa vaiheessa he tarvitsevat yritykseltä mahdollisimman konkreettisen ja selkeästi ilmaistun pulman. Aikaisemmat pulmat ovat liittyneet myyntiin ja markkinointiin, logistiikkaan ja esimerkiksi pakkauksiin liittyviin asioihin. Yrityksen näkökulmasta on tietysti järkevää, että pulma on sellainen, jonka ratkaisemisesta on yritykselle oikeasti hyötyä. Opiskelijaryhmät laativat ehdotuksen, jonka he esittelevät mukaan tulleille yrityksille ja muille toimijoille Virta kampuksella maaliskuun lopussa.

Erikoisuutena eko

Tämän kevään projektimme tunnistaa nimen ekoVaihtovirtaa. Kuten jokainen mediaa vähänkään seuraava tietää, maapallon ja lähiympäristön tila huolestuttaa nuoria syvästi. Nuorten osalta on ongelmallista, että ilmastonmuutoksesta puhutaan, mutta toimintaa on valitettavan vähän. Siksi ei ole myöskään keinoa purkaa aiheeseen liittyvää ahdistusta.

On selvää, että yritystenkin toimintakenttä tulee muuttumaan merkittävästi. Olisiko mahdollista katsoa tulevaan ja miettiä, miten juuri sinun yrityksesi voisi ottaa paremmin kestävän kehityksen asiat toiminnassaan huomioon? Onko mahdollista, että saisit nuorten tekemästä kestävän kehityksen ohjelmasta valttikortin, jota voisit käyttää markkinoinnissasi? Entä oletko pistänyt merkille, että kun puhutaan lähituotannosta, keskustellaan aina vain elintarviketuotannosta?

Miksi kannattaa tulla mukaan?

Lukuvuoden 2017–2018 alkaessa Lempäälän lukiossa päätettiin käydä kiinni yhteen lukiokoulutuksen ongelmaan: lukiossa ei ole työelämään tutustumisjaksoa eli niin sanottua TET:iä. Ryhmä opiskelijoita ja henkilökuntaa ryhtyi ideoimaan lukioon soveltuvaa konseptia. Ryhmä sai heti alkuvaiheessa hyviä ideoita ja sivustatukea Lempäälän Yrittäjät ry:ltä ja kunnan eri toimijoilta.

Tuloksena oli huhtikuussa 2018 toteutettu Vaihtovirtaa-ohjelma, jossa lukion kaikki ykkösen ja kakkosen opiskelijat, yhteensä noin kaksi ja puolisataa nuorta, lähetettiin viikon ajaksi yhteensä 36 erilaiseen työyhteisöön ratkomaan niiden arjesta nousevia pulmia. Yhteistyökumppaneista noin puolet oli yrityksiä, jotka saivat noin viisi lahjakasta nuorta viikoksi käyttöönsä pohtimaan erilaisia ongelmia.

Yrittäjiltä projektin jälkeen kerätty palaute keräsi kiitosta. Opiskelijat olivat ottaneet heille annetut tehtävät tosissaan ja lähes kaikki yrittäjät olivat ottaneet nuorten ideat joko sellaisenaan tai sovellettuna käyttöönsä. Myös opiskelijoilta kerätty palaute oli pääosin positiivista. He kokivat saaneensa viikon aikana aitoa työelämäkokemusta.

Keväällä 2019 Vaihtovirtaa-projekti toteutettiin yhden lukiokurssin sisällä eli noin kahden kuukauden aikajänteellä. Mukana oli tällä kertaa 36 opiskelijaa ja 9 yhteistyöyritystä. Mukaan lähteneiden yritysten kommentit olivat jälleen erittäin myönteisiä. Osa tykästyi nuoriinsa jopa siinä määrin, että päätti palkata oman ryhmän nuoria kesätöihin.

Miltä kuulostaa? Haluaisitko sinä ilmoittaa yrityksesi mukaan tämän kevään ekoVaihtovirtaan? Pistä viestiä jarmo.lehtinen@edu.lempaala.fi